LAG SØM uddelte i sidste uge godt 1,5 mio. kr., og bestyrelsen kom på en svær opgave. Der var nemlig indkommet mange gode projekter, der tilsammen søgte for 5 mio. kroner. ”Men med et godt prioriteringssystem i hænderne kunne vi heldigvis udvælge de bedste projekter. Og der er både innovation og spændende nyheder i dem”, fortæller Inge Skelgaard, der er forperson for LAG SØM. De udvalgte projekter viser et stærkt fokus på bl.a. innovation, bæredygtig udvikling, oplevelser til borgere og turister og favner dermed foreningens udviklingsstrategi flot.
Danske Nødder – en bæredygtig vision for dansk fødevareproduktion
Danske Nødder er en mikrovirksomhed, som blev etableret i 2021. Virksomheden har skabt en unik produktion af nødder på Strandbyhus, en tidligere kvægbedrift ved Bøsøre, der ligger mellem Nyborg og Svendborg tæt på Storebælt. Målet med projektet er at bidrage til en bæredygtig udvikling af den danske produktion af førsteklasses fødevarer. I 2022-2023 plantede de 10.000 træer og buske på 10 hektar, herunder valnødder, hasselnødder og kastanjer. Valget af nødder som produktion skyldes to vigtige faktorer: En stigende opmærksomhed på fødevarekvalitet og det faktum, at Danmark næsten ikke har nogen reel produktion af kvalitetsnødder, selvom der årligt importeres store mængder fra lande som Chile, USA og Tyrkiet. Efter en inspirerende studietur til Grenoble i Frankrig i 2024, hvor EU’s største valnøddeproduktion er beliggende, er Danske Nødder klar til at producere og forarbejde nøddeprodukter. Deres vision er at bruge hele produktet, herunder restproduktionen som nøddeskaller, til bæredygtige formål som brændsel. Virksomheden har allerede vakt stor interesse fra både industrivirksomheder og gourmetrestauranter, der ser potentiale i de danske nødder. Danske Nødder har desuden fokus på formidling og oplysning om bæredygtighed, grøn omstilling og biodiversitet. De vil blandt andet afholde arrangementer for skoleklasser og samarbejde med restauranter om ’pakkeoplevelser’ i forbindelse med nøddeproduktionen.
Valdemars Slot – En kulturel perle på Sydfyn bliver genåbnet med nye kunst- og musikoplevelser
Et andet projekt, der er blevet udvalgt, er den planlagte genåbning af Valdemars Slot, en dansk kulturperle beliggende på Sydfyn. Efter flere års nedlukning har projektet som mål at omdanne slottet fra et herregårdsmuseum til et dynamisk kulturcenter med kunstudstillinger og koncertarrangementer. Valdemars Slot skal igen blive en central destination for både kunst- og musikoplevelser, og det skal tiltrække både danske og internationale besøgende. Slottet har tidligere fungeret som museum med en fast indretning og tema, men fremover vil udstillingerne variere fra år til år, hvilket vil tiltrække et bredere publikum, også uden for højsæsonen. Genåbningen af Valdemars Slot er en vigtig del af udviklingen af en kultur-camino, som skal forbinde eksisterende og nye kulturtilbud på tværs af genrer og aldersgrupper.
Slottet har også fået en særlig status på Christiansborg, hvor det har modtaget en af de ni særlige tilladelser, der giver lettere adgang til byggeprojekter ved kyst- og naturturisme.
Ud i Geoparken – Styrkelse af oplevelsesmuligheder i Geopark Det Sydfynske Øhav
Siden udnævnelsen til Unesco Global Geopark er der kommet øget efterspørgsel på guidede ture, pakkeoplevelser og oplevelsesstøttepunkter. Projektet står på skuldrende af tidligere projekter muliggjort af LAG SØM-midler, som har sikret både visualisering, forankring og synlighed af og i geoparken, og som har bidraget centralt til ansøgningen vedr. UNESCO-udnævnelsen. Næste vigtige skridt i retning af at forløse potentialet som UNESCO-område handler om at udvikle støttestrukturer, som styrker oplevelsesmuligheder i geoparken. Med støtte fra LAG SØM vil projektet skabe tre sammenhængende delprojekter, der skal styrke oplevelsesmulighederne i området. Først vil Egebjerg Mølle blive videreudviklet som et aktivitetscenter og grejbank for guidede ture, børnefamilier og brugere af Øhavsstien. Dernæst vil der blive etableret en Geopark Guide platform, som gør det nemt for både turister og lokale borgere at finde og booke guidede ture og aktiviteter i geoparken. Sidst men ikke mindst vil et pilotprojekt udvikle pakkeløsninger, der kombinerer overnatning, madoplevelser og aktiviteter, hvilket styrker geoparkens status som en geoturismedestination.
Bovense Gamle Skole – Genopbygning af et samlingspunkt for bæredygtige fællesskaber
I januar 2024 blev foreningen Bovense Gamle Skole stiftet med det formål at restaurere og genopbygge den gamle skolebygning. Skolen skal blive et levende samlingspunkt for fællesskaber med fokus på bæredygtig madlavning og nærvær. Der skal skabes et rum, hvor både børn og voksne kan komme tættere på naturen og lære om bæredygtighed. Projektet omfatter blandt andet restaureringen af indgangspartiet, som har et flot teglstensgulv og originale detaljer, der skal bevares. Foreningen har allerede startet restaureringen af flere bygninger på skolens grund, herunder et gammeldags cykelskur, som nu er blevet omdannet til et udekøkken. Der bliver plantet 3,6 hektar folkeskov lige bagved skolens grund i foråret 2025 med stier og på sigt med shelters, som man frit kan benytte sig af. Foreningen er ikke alene om restaureringen af Bovense skole. Ud over hovedbygningen, så er mikrobageriet Brugbar mikrobageri i Bovense i fuld gang med at restaurere den gamle gymnastiksal. Gymnastiksalen skal fungere som café/spisested, mødested og retreat-rum. Der satses på stærk synergi mellem Brugbars café, der bygger på bæredygtig mad og lokalt samarbejde, og foreningens fokus på bæredygtige fællesskaber.
Bæredygtighed, innovation og lokal udvikling i fokus
De udvalgte projekter afspejler en stærk indsats for at fremme innovation, bæredygtighed, oplevelser for både borgere og turister samt lokal udvikling. Fra Danske Nødder, der vil skabe en bæredygtig nøddeproduktion i Danmark, til Valdemars Slots genåbning som et kulturelt og musikalsk mødested, samt de nye initiativer i Geoparken og Bovense Gamle Skole, der styrker både biodiversitet og fællesskaber.
Tildeling:
Projektholder | Indstilling, kr. | ||
Danske Nødder | 500.000 | ||
Valdemars Slot | 500.000 | ||
Geopark Det Sydfynske Øhav | 400.000 | ||
Bovense Gamle Skole | 156.734 | ||